Z tej mąki chleb będzie – wizyta w młynie

Klasa III, realizując blok tematyczny "Od ziarna do chleba", odwiedziła Młyn Zbożowy w Rzepienniku Strzyżewskim. Powód był oczywisty - poznać pracę młynarza. Właściciel Pan Marek Wołkowicz ciekawie opowiedział, jak z ziarna powstaje mąka, kasza oraz skąd się biorą otręby. Uczniowie obejrzeli poszczególne urządzenia wchodzące w skład młyna. Byli w paczkarni, czyli tam, gdzie mąka trafia do odpowiednich torebek. Przy okazji poznali różne typy mąki. Dowiedzieli się, z której maki upiec coś pysznego, a z jakiej ugotować makaron albo pierogi. Uczniowie byli pełni podziwu dla pracujących tam ludzi, ponieważ huk maszyn często zagłuszał opowieść o pracy młynarza.
W szkole upiekliśmy chleb z mąki chlebowej wyprodukowanej w Młynie w Rzepienniku. Wyrósł nam pięknie. Wystarczyło tylko kromki posmarować masłem i wszystkie znikały w brzuszkach. Chleba starczyło na poczęstunek nauczycieli i kolegów z innych klas. Zniknęły wszystkie okruszki, tak wszystkim smakowało. Zdaniem dzieci "można by jeść taki ciepły i pachnący chleb na każde drugie śniadanie".

Marzena Nikiel