Niejeden wytrawny smakosz pozazdrościłby nam dzisiejszego dnia. W naszej szkole pojawiły się bowiem przysmaki z różnych stron świata. Uczniowie z poszczególnych klas, pod okiem wychowawców, przygotowali potrawy charakterystyczne dla kuchni włoskiej, greckiej, afrykańskiej, japońskiej, rosyjskiej, hiszpańskiej, żydowskiej, chińskiej oraz francuskiej. A wszystko to w ramach V edycji Kampanii Profilaktycznej, która już na stałe wpisała się w nasz kalendarz imprez szkolnych. Zanim jednak uraczyliśmy się zagranicznymi smakołykami, wysłuchaliśmy krótkich prelekcji przygotowanych przez uczniów każdej klasy, dotyczących wybranej kuchni. Dowiedzieliśmy się czym zajadają się nasi rówieśnicy z różnych zakątków świata, poznaliśmy egzotyczne potrawy i usłyszeliśmy wiele ciekawostek związanych z tradycjami spożywania posiłków w innych krajach. Spore ożywienie wzbudziła zwłaszcza prezentacja najdziwniejszych dań, jakie spożywają ludzie na różnych kontynentach. Zupa z nietoperza, ser z larwami much, stuletnie jajo, pieczona tarantula, zupa z grzyba rosnącego w gąsienicy, pieczona świnka morska, wino z mysich noworodków czy żywe ośmiornice to tylko niektóre przykłady smakołyków jadanych na świecie.
Zarówno prezentacje, jak i potrawy zostały przygotowane na bardzo wysokim poziomie, za co należą się ogromne podziękowania wszystkim Wychowawcom, Uczniom i Rodzicom. Długo będziemy pamiętać smak 6 czerwca.

Katarzyna Ciapaj
Małgorzata Augustyn

Więcej zdjęć w galerii >>